Javasoljuk, hogy mielőtt elindulna vendégházunkba, olvassa át az alábbi tájékoztatót, melyet a Vendégházunkban is megtalál majd kinyomtatva.

A ház áramellátása napelemmel és aggregátorral működik.

VÁLTÁS A NAPELEM ÉS AZ AGGREGÁTOR KÖZÖTT

A fali főkapcsoló „1”-es állásban az aggregátor, „2”-es állásban a napelem és az akkumulátor energiáját használja.

AZ ÁRAMFEJLESZTŐ GENERÁTOR (AGGREGÁTOR) MŰKÖDÉSE

 1. a tanksapkát (1) lecsavarva ellenőrizzük az üzemanyagszintet. A motor négyütemű, azaz tiszta 95-ös vagy 100-as benzinnel működik.
 2. A stop gombot (2) állítsuk indító állásba, azaz fordítsuk el felfelé (piros gomb a gép jobb oldalán).
 3. Nyissuk ki az üzemanyag csapot (3), azaz húzzuk jobbra (általában nyitva van).
 4. A szívató kart (4) húzzuk balra.
 5. A berántó kar (5) hirtelen berántásával indítsuk el a motort.
 6. Ha a motor beindult, először még „fuldokolva”, hullámzó teljesítménnyel működik, ezért ha a motor elérte a megfelelő üzemi hőmérsékletet, a szívató kart lassan toljuk vissza jobb oldali állásba.
 7. Ha a motor simán jár, életösztönünkre hagyatkozva értelemszerűen gyorsan hagyjuk el a helységet, mielőtt megfulladnánk a kipufogó gázokban.
 8. MŰKÖDTETÉS KÖZBEN AZ AJTÓT SEMMI KÉPPEN SEM CSUKJUK BE!!! – mert szegény aggregátor egy helyhez kötött gép, így az életösztön hiányában le fog fulladni (jobb esetben), és egy kellemetlen légszűrő csere várhat ránk (csere légszűrő a pincehelység végében a polcon).
 9. A motort leállítani a stop gomb (2) lefelé fordításával lehet.
 10. Ha az üzemanyag kifogyott, az aggregátor leáll. Utántöltés előtt várjunk néhány percet, hogy a helységből az égéstermékek távozzanak. Járó motorba ne töltsünk üzemanyagot! Amennyiben a benzin félremegy, várjuk meg, míg felszárad, addig TILOS beindítani!
 11. Amikor a házat elhagyjuk, zárjuk be a pinceajtót!

A legközelebbi benzinkút Pétervásárán található (Pétervására, Orgona u. 6.), Ivád felé. Nyitva: minden nap 5:00 és 21:00 között.

VILÁGÍTÁS

A világításhoz általában elegendő a napelem és az akkumulátor által biztosított energia. Kérjük, takarékoskodjon az energiával.

Javasoljuk, hogy élvezzék ki a gyertyafényes esték élményét. Gyertyák az előszobaszekrény fiókjában találhatók, de mécseseket helyeztünk ki az asztalokra is, illetve a konyhapolcokon is több megtalálható. Emellett javasoljuk az elemlámpa használatát, egyet az előszobában felakasztva találnak.

Az előszobaszekrényben, a jobb oldali kinyitható álló részében elsősegélykészlet található.

BOLT, SÖRÖZŐ

Patak Büfé és Söröző (söröző, gázpalack, tartós élelmiszer) (6,9 km)

 • Cím: Váraszó, Szabadság út 59.
 • Nyitvatartás: H-P 8:00-20:00, Szo-V: 8:00-23:00

Fungo ABC (7,3 km)

 • Cím: Váraszó, Szabadság út 37.
 • Nyitvatartás: H-P 6:00-18:00, Szo: 6:00-14:00, V: 7:00-12:00

ÉTTEREM

Arany Kakas Fogadó (12,6 km)

 • Cím: Pétervására, Szent Márton út 4.
 • Nyitva tartás: H-Cs 11:00-20:00-ig, P-Szo 11:00-21:00-ig, V 11:00-20:00-ig várja vendégeit.

Min. 10 000 Ft-os rendelés esetén az ételt ki is szállítják, nagyobb rendelés esetén a kiszállítás ingyenes. Rendeléshez, kérjük, hívják a +36 36 568 070-es telefonszámot.

DOHÁNYBOLT

 • Cím: Váraszó, Szabadság út 45. (7,1 km)
 • Nyitvatartás: H-CS 6:00-12:00 és 15:00-21:00, P-Szo: 6:00-12:00 és 15:00-23:00, V: 6:00-12:00 és 15:00-21:00

A dohányzás halált okozhat – ez egy ideális hely a leszokáshoz! J

A kapu melletti gyógynövényeket (istenfa – Artemisia abrotanum, citromfű – Melissa officinalis, menta – Mentha, orvosi zsálya – Salvia officinalis, kakukkfű – Thymus) a vendégek szabadon használhatják, például teához, limonádéhoz, ételek ízesítésére.

Az Angyaltrombitát (Brugmansia) ne használják!

A vendégházban egy hűtőszekrény található. A hűtőszekrény működtetéséhez az aggregátornak folyamatosan mennie kell, ezért javasoljuk, hogy télen az előtérben tárolják a hűtendő ételt, italt, így nem feltétlenül van szükség a hűtőre.

Bogrács a ház mögötti fészerben felakasztva található. Nagyobb edényeket tárolunk még a mosogató alatt.

A grillrács a ház mögötti sütögetős résznél van felakasztva.

Szalonnasütéshez javasoljuk, hogy vágjanak ágakat, és hegyezzék ki.

A bejárati ajtóval szemben lévő melléképület mögött, a házhoz közelebbi fészerből hozhatunk tűzifát.

A kemence jelenleg felújítás alatt van, kérjük, ne használják. Megértésüket köszönjük!

 • Meleg ruha: az erdőben jóval hűvösebb időre kell számítani, mint például a városban – még nyári kánikula idején is.
 • Esőkabát.
 • Papucs.
 • Elemlámpa, fejlámpa.
 • Túracipő, túrabakancs.
 • Szúnyog- és kullancsriasztó.
 • Dézsahasználat esetén plusz törölköző, fürdőköpeny, papucs.
 • Benzin (10 liter benzint ingyen biztosítunk az aggregátorhoz, de érdemes plusz benzinnel készülni, főleg, ha várhatóan több áramot kívánnak használni.)

A konyhában található pumpás tartályban ivóvíz található, mely a háztól kb. 80 méterre található forrásból tölthető. A pincében, illetve a bejáratnál található lépcső jobb oldalán lévő műanyag kannákban hozhatunk vizet.

Gravitációs rendszer

A víz nyári üzemben (fagymentes időben, kora tavasztól késő őszig) alapvetően gravitációs rendszerben működik, ami az alábbiakat jelenti:

 • A padláson 600 liter víz tárolására alkalmas tartály van elhelyezve, ami 0,4 bar nyomáson aggregátor és hidrofor (házi vízmű) működtetése nélkül használható.
 • A víz alapvetően forrásvíz, de mivel a tároló tartályokban a tárolt víz pangó víznek minősül, így az nem iható.
 • Mikor az aggregátort elindítjuk (működése az ÁRAM részben ismertetve), a hidrofor automatikusan beindul, és feltölti a tárolótartályokat (semmit sem kell átkapcsolni, vagy kinyitni). A tárolótartályokat a rendszer napelemről nem tölti!

Amennyiben a képen jelölt csap ki van nyitva (párhuzamos a csővel), úgy a gravitációs rendszert használjuk.

Ez esetben a szürke fali kapcsolószekrény kizárólag „tartály” állásban legyen!!!

Hidrofor (házi vízmű) használata

A gravitációs rendszer mindösszesen 0,4 bar nyomást szolgáltat, ami nem elég a vízmelegítő bojler üzemeltetéséhez. Így a zuhanyzáshoz meleg vizet csak úgy tudunk előállítani, ha kizárólag a hidrofort használjuk.

 1. zárjuk el a képen jelölt csapot (merőlegesen álljon a csőre)
 2. a szürke fali kapcsolószekrényen állítsuk a kapcsolót a „hidrofor” feliratra

indítsuk be a pincében elhelyezett aggregátort a mellékelt leírás szerint (működése az ÁRAM részben ismertetve)

 

Zuhanyzás

Amennyiben a zuhanyzáshoz szeretnénk meleg vizet előállítani, úgy a vízmelegítő bojlert be kell üzemelni.

 1. nyissuk ki a gázpalackot
 2. tartsuk a gombot lenyomva kb. 30 másodpercig, hogy a rendszerből távozzon a levegő és el kezdjen folyni a gáz
 3. a gombot elcsavarva szikráztassuk és gyújtsuk be az őrlángot
 4. tartsuk még lenyomva a gombot kb. 10 másodpercig
 5. a gáz csak a meleg víz teljes kinyitásakor lobban lángra, ezt vegyük figyelembe a használat közben (csordogáló meleg víz használata közben a gázláng hol elalszik, hol meggyullad)

A bojleren található bal oldali gomb a gázláng erősségét szabályozza, ez maximumon áll, kérjük, semelyik irányba ne állítsák el. A melegvizes csap kinyitásakor lobban majd be a gázláng, a csap elzárásakor a gázláng elalszik, és csak az őrláng fog égni (távozáskor kérjük elzárni a gázpalackot, a palack tetején található tekerő gomb teljes elcsavarásával).

Mosogatás

A konyhában a melegvizet úgy tudjuk használni, ha a sütő bal oldalán található szekrényben lévő közelebbi gázpalackot kinyitjuk (távozáskor kérjük elzárni). A gázt a gázpalack tetején található gomb elcsavarásával lehet megnyitni, illetve elzárni, melyek iránya a tekerő gombon fel van tüntetve. Ezt követően a mosogató felett található vízmelegítőt be kell gyújtani a szikráztató segítségével (kicsit hosszabb ideig nyomva kell tartani, hogy a csőben felgyülemlett levegő távozzon).

Amennyiben a gázpalack kiürül, a fürdőszobánál található kis helyiségben találunk feltöltött, leplombált gázpalackot. A villáskulcsot a konyhában, a sütő bal oldalán található szekrényben tároljuk.

A gáztűzhely felső része gázzal működik. A használathoz a gázpalackot meg kell nyitni, ez a gáztűzhely bal oldalán található szekrényben van, a hozzánk közelebb eső. (Távozáskor kérjük elzárni.) A szikráztató csak akkor működik, ha az aggregátor vagy a napelem ad energiát, máskülönben gyufát használjunk.

A sütő árammal működik, ezért használatához be kell kapcsolni az aggregátort.

Szemeteskukák a konyhában, az előszobában, valamint a WC-kben találhatóak. Kérjük, hogy az előszobai szemetesben szelektíven gyűjtsék a műanyag- és üvegpalackokat, az alumínium italosdobozokat.

Térerő a Váraszóról bevezető úton, az első tónál van a legközelebb, illetve a kék + jelzésű turistaúton felgyalogolva hegygerincre futhatunk össze vele.

A házban, a folyosó polcán talál turistatérképet a környékről. Ezt szabadon hasznáhatja, de kérjük, ne vigye haza. Javasoljuk, hogy érkezés előtt tájékozódjon a környező túralehetőségekről honlapunk Látnivalók / Túralehetőségek menüpontjában, s töltse le / nyomtassa ki a felkeresni kívánt túraleírásokat. Természetesen a térkép alapján magunk is felfedezhetjük a környéket. Iránytű használata javasolt.

Az út némileg kátyús, de a vendégház kocsival megközelíthető. Parkolás a ház előtt. Kérjük, biztosítsanak elég helyet az erdészeti járművek elhaladásához.

Ha az útra kidőlt fa miatt nem tudnak tovább haladni, kérjük, hívjanak minket az alábbi telefonszámok egyikén: +36 20 55 22 445 és +36 70 416 6789.